Resultaten onderzoek Lareb en BMC betreffende ervaringen met medicinale cannabis

Sinds 23 oktober jl. zijn de resultaten bekend van het onderzoek van Lareb en BMC omtrent het gebruik van medicinale cannabis:

Van de patiënten die medicinale cannabis gebruiken, ervaart één op de vijf één of meer bijwerkingen. Zij ervaren deze bijwerkingen als mild en veroorzaken over het algemeen geen hinder. De meeste mensen zijn erg tevreden over het medicinale cannabis product dat ze gebruiken.

Bijwerkingencentrum Lareb onderzocht met online vragenlijsten waarvoor patiënten medicinale cannabis gebruiken en welke bijwerkingen zij ondervonden. Dit deed Lareb samen met het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) van maart 2021 tot maart 2023.

Medicinale cannabis

Medicinale cannabis is geen geregistreerd geneesmiddel omdat er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is over het gebruik ervan. Er is behoefte aan meer onderzoek naar het gebruik van medicinale cannabis bij verschillende groepen patiënten en de mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden.

Onderzoeksresultaten

Tijdens een periode van 12 maanden ontvingen 251 patiënten vier online vragenlijsten. Zowel mensen die al medicinale cannabis gebruikten als mensen die ermee wilden beginnen, deden mee aan het onderzoek. De mensen ervaarden milde bijwerkingen zoals duizeligheid, slaperigheid, droge mond, hoofdpijn en toegenomen eetlust. De meest voorkomende redenen om medicinale cannabis te gebruiken waren chronische pijn, zenuwpijn, slaapproblemen, spierpijn en krampen. De meeste mensen zijn erg tevreden over het medicinale cannabis product dat ze gebruiken.

Omdat veel deelnemers medicinale cannabis al langere tijd gebruikten, kan dit onderzoek mogelijk een relatief grote groep mensen vertegenwoordigen die positieve ervaringen hebben met medicinale cannabis en weinig last hebben van bijwerkingen. De resultaten van dit onderzoek kunnen artsen helpen om patiënten beter te informeren.

Bekijk hier het rapport met patiëntervaringen en veiligheid van het gebruik van medicinale cannabis in Nederland.